top of page
Search

Terapist seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Updated: May 31, 2024

Terapi başlı başına çok mahrem ve kişiye özgü bir süreçtir. Terapi odasında konuşulanlar, şahit olunanlar ve açığa çıkanlar son derece hassas noktalardır. Bu denli mahrem bir sürecin eşlikçisi olan terapisti seçmek en önemli aşamalardan biridir.

Zira iyi bir bağ kurulduğu takdirde terapide alınan yol daha verimli ve hızlı ilerlerken, iyi bir bağ kurulamadığında terapiye dair olumsuz ön yargılar oluşacak ve belki terapi süreci yarım bırakılacaktır. Bu sebeple, terapist seçerken özenli olmak ve kendimiz için en doğru terapisti bulmak önem arz eder.


Terapist seçerken göz önünde bulundurmanız gereken iki ana unsur vardır: niteliksel unsurlar ve niceliksel unsurlar.

Niteliksel unsurlar, terapistin yetkinliğine dair unsurlardır. Yani, terapistin gerekli eğitim süreçlerini tamamlamış olması, çalıştığı alana dair sertifikasyonlarını tamamlamış, süpervizyon sürecinden geçmiş olmasıdır. En temelde, terapist olmak için lisans ve yüksek lisans süreçlerinin tamamlanmış olması gereklidir. Daha sonra, çalıştığı alan doğrultusunda (çift/aile, çocuk/ergen/, yetişkin vs.) eğitim ve sertifikalandırma süreçlerini tamamlamış olmalıdır. Çalışacağınız terapisti seçerken aldığı eğitimleri ve sertifikaları sormak, özgeçmişini araştırmak size iyi bir referans olacaktır.

Bir diğeri ise, niceliksel unsurlardır. Yani terapistin çalıştığı ekol, otantikliği, üslup ve hitap tarzı, giyim tarzı, cinsiyeti gibi unsurlardır. Bu unsurlar da en az niteliksel unsurlar kadar önemlidir, çünkü insan ancak kendisine en yakın gelen ve yanında en rahat hissettiği ortamda mahremini açar. Olumlu önyargı ve ilk izlenim oluşturan bir terapist, terapötik bağı güçlendirerek sürecin seyrini olumlu yönde etkileyecektir. Bu noktada, çalışmaya yakın bulduğunuz terapistlerle bir ön görüşme yaparak kararınızı netleştirebilirsiniz.


Son olarak, ne kadar özenle seçerseniz seçin bazen süreç içinde terapistinizle olan bağınız zayıflayabilir ya da terapiden yeterli verimi alamayabilirsiniz. Bu noktada, her zaman terapiyi sonlandırma ve başka bir terapist ile çalışma hakkınız olduğunu hatırlatmak isterim. Sizin için "en doğru terapisti" bulmanız dileğiyle...

 
 
 

Recent Posts

See All
Terapi ne işe yarar?

Terapinin ne işe yaradığını bilmek adına öncelikle terapinin ne olduğunu bilmek gereklidir. Psikoterapi; bir konuşarak tedavi sürecidir....

 
 
 

コメント


bottom of page